De paragrafen

Openbaarheidsparagraaf

Wet open overheid
De Wet open overheid (Woo) is op 1 mei 2022 in werking getreden en heeft de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen.  

De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. De wet heeft als doel overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken. Daartoe legt de Woo aan bestuursorganen een aantal verplichtingen op. Eén van deze verplichtingen betreft het geven van een impuls aan openbaarheid door in de begroting en het verantwoordingsverslag in de jaarstukken aan te geven hoe rekening wordt gehouden met de bepalingen uit de Woo. Deze paragraaf is de invulling van deze verplichting in de jaarrekening 2022.

Verplichtingen 2022
In 2022 heeft de gemeente Hilversum voldaan aan de twee verplichtingen vanuit de Woo, welke sinds 1 mei 2022 van kracht zijn. Beide verplichtingen hebben te maken met het passief openbaar maken van informatieobjecten.

Ten eerste heeft de gemeente voldaan aan de verplichting tot het aanstellen van een Woo-contactfunctionaris. Deze contactpersoon is beschikbaar voor vragen van inwoners over de vindbaarheid van informatie in de organisatie.

Daarnaast heeft de gemeente Hilversum via een Woo-pagina op de website Hilversum.nl ervoor gezorgd dat het mogelijk is informatie op te vragen of digitaal een Woo-verzoek in te dienen. Via deze weg is het voor burgers en organisaties mogelijk informatie met betrekking tot de totstandkoming van besluitvorming op te vragen.

Actieve openbaarmaking
Naast de mogelijkheid tot het doen van een verzoek tot openbaarmaking stelt de wet dat gemeenten in staat moeten zijn voor een aantal informatiecategorieën documenten actief openbaar te maken. Deze verplichting is nog niet van kracht en gaat pas in nadat per koninklijk besluit een ingangsdatum is bepaald.

De actieve openbaarmaking zal vanaf dat moment verplicht geschieden via het Platform Open OverheidsInformatie (PLOOI). Eind december 2022 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de voorzitter van de Tweede Kamer geïnformeerd over het stopzetten van het programma PLOOI in de huidige vorm. Een nieuw te ontwikkelen variant van PLOOI, een verwijsplatform, zal naar verwachting eind 2023 in werking treden. De verplichting tot actieve openbaarmaking volgt pas na het in werking treden van PLOOI.

In voorbereiding op het actief publiceren is de gemeente Hilversum een aantal acties uit gaan voeren. Zo zijn de voorbereidingen getroffen tot het ontwikkelen van een eigen publicatieplatform als subsite van Hilversum.nl. Dit platform, waarnaar PLOOI eind 2023 kan verwijzen, zal naar verwachting in Q2 van 2023 klaar zijn.

Daarnaast is Hilversum middels het uitbreiden van software inmiddels in staat te voldoen aan de eisen rondom het anonimiseren van documenten voordat deze openbaar worden gemaakt.

Informatiehuishouding op orde
De Woo beoogt naast het doel op transparantie dat gemeenten werken aan het op orde brengen van de informatiehuishouding. Om aan de wet de voldoen is het immers noodzakelijk dat de gemeentelijke informatievoorziening in staat is de informatie vindbaar en consequent beschikbaar te stellen. Dit vraagt mogelijk aanpassingen aan de IT-voorzieningen en de inrichting van de werkprocessen van de organisatie. Het heeft hiermee een grote impact op de bedrijfsvoering van de organisatie.

In 2022 is een start gemaakt met het in beeld brengen van de processen die te maken krijgen met de Woo. Het is hierdoor mogelijk deze processen in de toekomst zo in te richten dat actieve openbaarmaking onderdeel is van het proces.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2023 17:16:54 met de export van 06/07/2023 17:10:18