Ondersteunende stad

Geëscaleerde zorg volwassenen

Ambitie met activiteiten

Geëscaleerde zorg volwassenen

Bieden van een veilige en beschermende woonomgeving. De focus ligt hierbij op de inzet van begeleiding om de zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving van inwoners met psychische of psychosociale problemen te stimuleren. In het nieuwe regionale beleidsplan Bescherming en Opvang is aandacht voor voorzieningen in de wijk die ambulante ondersteuning mogelijk moeten maken.

Activiteiten - behaalde resultaten

Bieden van opvang aan slachtoffers en het terugdringen van huiselijk geweld door Veilig Thuis.

Bieden van beschermd wonen voor personen met psychische of psychosociale problemen, daar waar mogelijk met de inzet van ambulante ondersteuning.

Bieden van een inloopfunctie voor de GGZ-doelgroep.

Bieden van maatschappelijke opvang en begeleiding aan inwoners met meervoudige problematiek, waaronder inwoners met een verslaving en dak- en thuislozen.

Bieden van ondersteuning in de wijken aan personen met verward gedrag.

Bieden van nazorg aan ex-gedetineerden.

Toelichting

In december 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Beleidsplan Bescherming en Opvang Gooi en Vechtstreek 2022-2025. Dit plan bevat diverse maatregelen gericht op de meest kwetsbare inwoners, zoals mensen met een verslaving, slachtoffers van huiselijk geweld en dak- en thuislozen. In 2022 zijn verschillende maatregelen uit het beleidsplan uitgevoerd. Zo is er ingezet op de aanpak van huiselijk geweld en de opvang van slachtoffers. Ook hebben we beschermde woonplekken geboden aan Hilversummers met psychische of psychosociale problemen en ontvingen inwoners die dat nodig hadden maatschappelijke opvang. In veel gevallen in combinatie met ambulante ondersteuning vanuit de Wmo. Ook hebben we geïnvesteerd in laagdrempelige ondersteuning voor psychisch kwetsbare inwoners, onder andere in het Verbindingshuis in Hilversum Oost, waar mensen zonder indicatie terecht kunnen voor diverse dagbestedingsactiviteiten onder begeleiding. Verder was er aandacht voor personen met onbegrepen/verward gedrag en nazorg aan ex-gedetineerden.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

18.320

-302

18.018

Realisatie

18.471

-293

18.178

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

151

9

160

Het nadeel wordt met name bepaald door de meerkosten in de zorg voor Bescherming en Opvang als gevolg van Covid-19. Deze meerkosten worden gecompenseerd door de met de decembercirculaire 2022 beschikbaar gestelde middelen. Omdat de begroting op basis van de decembercirculaire 2022 niet meer aangepast kon worden, wordt het nadeel gepresenteerd onder programma 2: Zorg en het voordeel bij programma 5: Financiën.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2023 17:16:54 met de export van 06/07/2023 17:10:18