Veilige stad

Crisisbeheersing en brandweer

Ambitie met activiteiten

Crisisbeheersing en de veiligheidsregio

We zetten in op een afname van incidenten door het vergroten van bewustzijn en de zelfredzaamheid van inwoners en bedrijven. De Veiligheidsregio levert snelle en goede hulpverlening en brandweerzorg bij incidenten, rampen en crises conform de wettelijke taken. De gemeente draagt daaraan bij met een professionele organisatie voor gemeentelijke crisisbeheersing.

Activiteiten - behaalde resultaten

Sturen op de prestaties van de verbonden partij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Bijdragen aan de opgaven van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek voor de gemeenschappelijke meldkamer Midden Nederland, het interregionaal coördinatiecentrum Midden Nederland en de verdere ontwikkeling van de interregionale crisisorganisatie in samenwerking met Veiligheidsregio’s Flevoland en Utrecht.

Intensiveren van de inzet van de wijkbrandweerman in het geven van voorlichting en advies over brandpreventie aan inwoners en bedrijven in samenwerking met de Veiligheidsregio.

Verbeteren van de veiligheid van onder andere portiekflats in samenwerking met woningcorporaties en brandweer.

Vergroten van de bewustwording van de veiligheidsrisico’s onder minder zelfredzame inwoners in samenwerking met de Veiligheidsregio en andere gemeenten.

Uitvoeren van de intergemeentelijke samenwerking op het vlak van crisisbeheersing en bijdragen aan de regionale opgave Toekomst bevolkingszorg bij rampen en crises.

Verder professionaliseren van de crisisorganisatie en bevolkingszorg voor de eigen gemeente.

Toelichting

Nadat de inzet van crisisbeheersing en de veiligheidsregio vrijwel geheel werd ingezet op het gebied van de Covid-19 pandemie, ging deze inzet vrijwel naadloos over op de inzet voor de vluchtelingencrisis vanuit Oekraïne. De advisering, afstemming en uitvoering heeft voor een aanzienlijk deel uitvoering gevonden in deze ambitie. Dat werd zichtbaar in de sturing op instroom en de plaatsing van vluchtelingen in de verschillende opvanglocaties. Tegelijkertijd is hiermee volop aandacht geweest voor de bestaande activiteiten van deze ambitie.

De bouwactiviteiten rondom de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer en het interregionaal coördinatiecentrum krijgen vorm en de crisisorganisatie is doorontwikkeld. De professionaliseringsopgave van de crisisorganisatie is nog niet uitgevoerd, echter het OTO-programma is voor 2023 voorbereid en zal doorlopend in 2023 uitgevoerd worden. Hierin is de samenwerking met Gooise Meren gevonden, waardoor eveneens een efficiëntieslag is gemaakt.

Financiële analyse

Bedragen x € 1.000

Lasten

Baten

Saldo

Begroting na wijziging

8.361

-14

8.348

Realisatie

8.406

0

8.405

Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)

44

13

58

De activiteiten rondom crisisbeheersing en brandweer zijn grotendeels uitgevoerd in lijn met de financiële kaders. Daarbij de kanttekening dat er in 2022 € 50.000 is uitgegeven ten behoeve van het pluspakket wijkbrandweer.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2023 17:16:54 met de export van 06/07/2023 17:10:18